Vuurwerkregels

We vieren al bijna de jaarwisseling. Ieder jaar weer een gezellige, gave en vooral ook leuke periode. En natuurlijk mag het afsteken van vuurwerk hier nooit aan ontbreken. Maar weet jij eigenlijk wat de regels zijn rondom het kopen en afsteken van vuurwerk? Wij vertellen je het graag.

Vuurwerk kopen
Het gekke is, vuurwerk bestellen en verkopen mag het hele jaar door. Maar het vuurwerk afhalen of en dus meegeven (met uitzondering van kindervuurwerk) mag alleen op 29, 30 en 31 december. Tenzij één van deze dagen een zondag is. Dan telt 28 december ook mee als verkoop en afhaaldag. De zondag mag er van de Nederlandse regering geen vuurwerk afgehaald en meegegeven worden.

Je moet trouwens echt minimaal zestien jaar oud zijn om alleen vuurwerk af te mogen halen. Ben je dit (nog) niet? Neem dan iemand mee van 16 jaar of ouder want je riskeert echt een mega boete en wellicht nog een taakstraf (en je moet je vuurwerk inleveren).

Vuurwerk mag gelukkig alleen verkocht worden bij een goedgekeurde vuurwerkwinkel, die een verkoopvergunning heeft en die de juiste opslag hanteert. En het vuurwerk zelf moet een Nederlandse gebruiksaanwijzing hebben en je mag niet meer dan 25 kg per persoon meenemen. Vuurwerk van buiten Nederland is vaak illegaal en zorgt jaarlijks voor vele slachtoffers, pas hiervoor op!

Kindervuurwerk
Onder kindervuurwerk, dit wordt ook wel categorie 1 of jeugd vuurwerk genoemd, vallen ondermeer: spetterkaarsen, knalerwten, confettibommetjes, trektouwtjes en kleine fonteinen. Op de verpakking van deze artikelen staat duidelijk vermeld dat het om CAT.1 Vuurwerk gaat. Deze categorie mag wel het hele jaar worden gekocht, meegegeven en afgestoken. Tenminste, zolang je een ander niet tot last bent en dus geen overlast veroorzaakt :)

Vuurwerk afsteken
Het afsteken van vuurwerk mag alleen op 31 december vanaf 18:00 uur ’s avonds tot 1 januari 02:00 uur ’s nachts. Steek je toch vuurwerk af buiten deze tijd, dan heb je ook kans op een flinke geldboete en wordt je vuurwerk echt in beslag genomen. Maar even niet doen dus.

Veiligheid
Steek je vuurwerk altijd veilig af! Lees de instructies op de verpakking, gebruik een aansteeklont en zet een vuurwerkbril op. Denk niet alleen aan jezelf maar ook aan de mensen of kinderen om je heen. Zet het vuurwerk vast (cakes) of gebruik een lanceerbuis (pijlen) en neem voldoende afstand. Klaar met afsteken? Vergeet dan niet even de vuurwerkresten op te ruimen.

Kortom;
Let dus goed op met het kopen en afsteken van vuurwerk. Zorg ervoor dat het veilig blijft en dat iedereen kan genieten van een prachtige jaarwisseling.

Fijne jaarwisseling,
Het Poelman Vuurwerk Team